فرآیند اطمینان آور در مهندسی معکوس قطعات صنعتی

به نام خدا و با سلام . در این مقاله قصد داریم شما را با اصلی ترین دغدغه در مهندسی معکوس و نمونه سازی قطعات و مجموعه های صنعتی، آشنا کنیم . سوال اصلی اینست که چرا قطعات ساخته شده ای که در بازار وجود دارد و ظاهرا” مشابه قطعه خارجی است، یا به درستی کار نمیکند و یا اگر هم کار میکند، عمر مناسبی ندارد و زود فرسوده میشود.
پاسخ این سوال در عدم اجرای یک ” فرآیند اطمینان آور در مهندسی معکوس قطعات صنعتی ” نهفته است. اگر شما مدیر پروژه مهندسی معکوس هستید و یا صنعتگری هستید که قصد دارید یک قطعه یا دستگاه را مهندسی معکوس کنید، مطالعه این مقاله و مشاهده فیلم آموزشی آن، میتواند برای شما مفید باشد. با ما همراه باشید.

تفاوت مهندسی معکوس با کپی سازی

در کپی سازی، ترکیب دانش حرفه ای ( تجربی ) و مشخصات ظاهری قطعه مرجع، معیار کار قرار گرفته و قطعاتی مشابه و نزدیک به قطعه فاریک حاصل میگردد. این کار برای قطعات ساده و کم تعداد و قطعاتی که دارای حساسیت بالایی نیستند قابل اجرا است و بدلیل کم هزینه بودن و سرعت بالای انجام کار مورد استقبال نیز قرار میگیرد. ولی در بسیاری از موارد این نگاه ساده به ساخت قطعه یدکی منجر به تکرار هزینه های تعمییر و نگهداری و صدمه های احتمالی به قطعات مجاور میگردد.از طرفی قطعه ساخته شده در روش کپی سازی، قابلیت یدکی پذیری و تعویض پذیری روی دستگاه های مشابه را نداشته و در بهترین حالت، فقط قابلیت مونتاژ روی قطعات دستگاهی را دارد که قطعه اصلی از آن باز شده است.

متاسفانه موضوعاتی همچون، بازه های اصلی تولرانس های ابعادی و هندسی، دانش متالورژیکی، الزامات عملکردی مجموعه، قابلیت تعویض پذیری، از مواردی است که در کپی سازی به آن پرداخته نمیشود و یا مشابه سازی میگردد.
به عنوان مثال، برای شفت ها از MO40 یا VCN استفاده میکنند و سختی را نیز در یک محدوده ۴۰ تا ۵۰ در نظر گرفته و با یک آبکاری سنتی کار را تمام شده میدانند. این در حالیست که ” جنس قطعه و فرآیند عملیات حرارتی آن ” یکی از اصلی ترین موضوعاتی است مستقیما” عملکرد و عمر قطعه را تحت تاثیر قرار داده و باید به دقت شناخته و رعایت شود .

جمع بندی :

در روش ” کپی سازی “ دانش تجربی و اطلاعات یک یا چند قطعه، معیار ساخت نمونه جدید قرار میگیرد و به دلیل کامل نبودن دانش بدست آمده، نمیتوان عملکرد و عمر مناسب و قابلیت تعویض پذیری را تضمین کرد. این در حالیست که ما با رعایت و بکارگیری ” فرآیند اطمینان آور مهندسی معکوس ” به دانش فنی ای دست مییابیم که زیر بنای تصمیمات مهندسی و قابل اطمینان بوده و ما را قادر میسازد تا قطعاتی تولید کنیم که:
دارای عملکرد کاملا” مشابه قطعات فابریک باشند.
دارای کیفیت در طول زمان و عمر مناسب باشند.
دارای قابلیت تعویض پذیری و کارکرد روی تمامی دستگاه های مشابه باشند.

همچنین شما با در اختیار داشتن این دانش فنی، براحتی قادر خواهید بود، بهینه سازی و طراحی و ساخت دستگاه هایی با عملکرد بهتر را در دستور کار سازمان و شرکت خود قرار دهید. در حال حاضر روش مهندسی معکوس یکی از بهترین و سریعترین روش های توسعه صنعتی و تکنولوژیکی است که کشورهای مختلف همچون چین از آن استفاده میکنند. اطلاعات زیادی در زمینه مهندسی معکوس و تحت عنوان ”  reverse engineering ”  وجود دارد که میتواند در موضوعات مختلف صنعتی به ما کمک کند.

آموزش مهندسی معکوس حرفه ای

برای بدست آوردن نتیجه مناسب در پروژه های مهندسی معکوس و صرفه جویی در هزینه ها و زمان، دانستن این عناوین و موضوعات ضروری است. :
چه فعالیت هایی برای مهندسی معکوس باید برنامه ریزی و مدیریت شود
سازماندهی و انتخاب نیروها چگونگی باشد.
هر کاری باید با چه سطحی از کیفیت و صحت و دقت انجام گیرد.

مستند سازی دانش فنی بدست آمده چگونه باید باشد.
چه باید و نباید های باید رعایت گردد.
و…

برای مشاهده مطالب آموزشی ما در این زمینه، روی عناوین ذیل کلیک نمایید.

چگونه یک پروژه مهندسی معکوس را انجام دهیم

ترسیم درخت محصول و کد گذاری قطعات و مجموعه ها ( کدینگ ) در مهندسی معکوس

آموزش تولرانس گذاری ابعادی قسمت اول

آموزش تولرانس گذاری ابعادی قسمت دوم

آموزش تولرانس گذاری ابعادی قسمت سوم

آموزش تولرانس گذاری ابعادی قسمت چهارم

ما در شرکت طرح و فن قصد داریم، در قالب ارائه مقالات، فیلم های آموزشی، کارگاه های یکروزه و دوره های آموزشی شما را با مهندسی معکوس حرفه ای آشنا نماییم. برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید . ۰۹۱۲۱۵۷۹۴۳۳ فلاحی