همه آنچه راجع به تلرانس و تلرانس گذاری باید بدانید
بحث ما در مورد “تلرانس و تلرانس گذاری” از اینجا شروع میشود که در فرآیند ساخت و تولید، نمیتوان یک قطعه را کاملا” مطابق با اندازه های مورد نظر بدست آورد و اندازه های قطعه واقعی ممکن است از اندازه های اسمی بیشتر و یا کمتر شوند. این موضوع ما را مجبور میکند برای رسیدن به قطعه ای مطلوب، از مفهومی به نام “تلرانس” ( Tolerance ) یا “انحراف مجاز” برای تمامی ابعاد و ویژگی های هندسی قطعه استفاده نمائیم.
تعیین مقدار تلرانس های عددی و تلرانس های هندسی اصلی ترین کار طراح است و در تعیین این مقدار باید عملکرد قطعه، فرآیند های ساخت، نحوه بازرسی و اقتصاد تولید مد نظر قرار گیرد تا قطعات تولید شده، هم بخوبی مونتاژ شوند و هم بخوبی کار کنند و هزینه تولید نیز در حداقل ممکن قرار گیرد .
با خواندن این مقاله شما با تمامی سرفصل های مربوط به تلرانس گذاری قطعات آشنا شده و بخوبی میتوانید همراه ما، مسیر حرفه ای شدن در تهیه نقشه های فنی استاندارد و عملکردی را در پیش گیرید .
اصول تلرانس گذاری
مشابه هر کار تخصصی دیگری، تلرانس گذاری هم دارای اصول و قواعدی است که رعایت آنها موجب میشود بتوانیم نقشه ای کامل و قابل اتکا را در تمامی مراحل کار داشته باشیم و در نهایت به قطعه ای برسیم که عملکرد مورد نظر را تضمین نماید. در اینجا به برخی از مهمترین این اصول اشاره مختصری داریم .
- قبل از شروع به تلرانس گذاری عملکرد قطعات و مجموعه را بخوبی بشناسید و سطح حساسیت ابعاد را بدست آورید.
- نقشه قطعه باید از نظر نما ها کامل بوده و تمامی ویژگی های قطعه در آن مشخص شده باشد.
- مبناهای عملکردی را قبل از شروع به تلرانس گذاری روی نقشه مشخص کرده و ابعاد گذاری را مطابق با دستگاه های مبنایی انجام دهید
- حدود تلرانس را بر اساس عملکرد قطعات انتخاب کنید و حداکثر مقدار ممکن را به تلرانس ها اختصاص دهید تا فرآیند ساخت و بازرسی، تا حد ممکن راحت و کم هزینه باشد.
- تمامی ابعاد و ویژگی های قطعه باید در نقشه قطعه از نظر مقدار تلرانس تعیین تکلیف گردند. هیچ موردی را بلاتکلیف قرار ندهید .
- از استاندارد های به روز شده در تلرانس گذاری استفاده کنید تا خطایی در خواندن نقشه توسط کاربران پیش نیاید.
جهت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله “فرآیند اطمینان آور در مهندسی معکوس” را مطالعه نمایید .